lauantai 9. kesäkuuta 2018

DEUTERONOMIUM

DEUTERONOMIUM

 1993 Jyväskylässä perustettu death metal bändi on Suomen ensimmäisi kristillisiä hevibändejä ja tästä bändi on saanut täällä kulttimainetta. Tällä hetkellä bändi on tauolla.

Tribal Eagle

Ep vuodelta 1997 on aivan mahtava. Laulussa ja kitarassa on Miika Partala, bassossa Manu Lehtinen, rumpuja soittaa Johnny Pesonen. Levy aloittaa melodisempi kappale Crosshope, Thinking on hieman rauhallisempi ja raskaampi kappale, jossa vokaalit örisee Manu, Tribal Eagle on rokkimainen kappale puhtaammalla laululla levyn päättä Blue Moment, jossa on ilkän kuuloista örinää, puhdasta laulua ja naislaulua. Kappaleesta on muodostunut yksi bändin pidetyimmistä ja onhan se hieno kappale. EP:n kaikki neljä kappaletta ovat hyviä.

Street Corner Queen

Loistavan eepeen jälkeen ei tullut vuonna 1998 loistavaa albumia. Kalle Paju on tässä tullut toiseen kitaraan ja rumpaliksi on vaihtunut J-J Kontoniemi. Levyn ongelma on siinä, että siinä on vähän kaikenlaisia kappaleita, rokkkia, death metallia, unblack metallia ja kaikkea niiden väliltä. Myöskin osa kappaleista (Druglord, The Fall, Human Nature, Bonsai People) ovat melko huonoja. Parhaimmat kappaleet ovat unblackmainen Spell of Hell, rokkihenkin Black Raven sekä melodinen Northern Praise. Jossain versioissa on mukana One Bad Pig coveri Red River, se on hyvä coveri. Rehellisesti on myönnettävä, että tämä levy on itse asiassa  huono.

Biisi nosto: Black Raven. Tykkään tästä rokahtavasta kappaleesta, jossa laulu on kevyttä örinää. Eli ei ihan puhdasta mutta ei mitään viemärisoundiakaan. Sanoitukset kertovat synnistä ja miten se ahdistaa ihmistä.
" Black Raven of sin
I brought my sin to light
Fear no longer, shame no longer reign
Christ ripped off his wings, dead is the
Black Raven of sin"

Here to Stay

Seuraavan vuonna 1999 ilmestyneellä levyllä musiikki tyyli vakiintui death'n'rolliksi eli rokahtavaksi death metalliksi kevyillä murinoilla. Se kannatti tämä on nimittäin hyvä levy eikä mukana ole huonoja kappaleita. Nyt kun tätä kuunteli niin tässä on melko vahva biisi materiaali. Melkeimpä kaikki kappaleet ovat meneviä ja laulu tyylinä on tosiaan se kevyt murina eli ei ihan puhdasta muttei kunnon örinääkään. Harva biiseistä edes kestää yli kolmea minuuttia. Pian tämän levyn jälkeen bändi hajosi.

Biisi nosto: ...to Die and Gain. Tämä kappale tutustutti minut yhtyeeseen. Tämä on kaksi ja puoli minuuttia pitkä menevä hevi ylistyskappale.
" Jesus is the Lord of my life
The reason for my being
He lifts me up when I fall
Guides me through this world
To live is Christ"

 Spelled Alive

Yhtye kuitenkin palasi takaisin. Tämä DVD-vuodelta 2007 on kuvattu paluu keikalta juhannuksena 2006. Keikka oli myös ensimmäinen jolla näin itse Deukkiksen. Keikkalista on ihan hyvä, vaikkakin muutama huonompi kappale on eksynyt mukaan. Livenä bändi on hyvä ja vaikka esittävätkin rankempaa musaa niin on hauskaa nähdä Miika hymyilemessä kun hän laulaa lauluja.

From the Midst of the Battle

Vuonna 2008 sitten ilmestyi paluulevy. Musiikkityyli on hieman raskaampaa kuin aikaisemmmin samoin kuin laulu. Kappaleissa on myös hieman thash vaikutteita. Kappaleet ovat hyviä tällä levyllä ja menossa on hyvä kertsi. Biisien kestot ovat siinä 3-4 minuuttia paisi levyn nimikappale on reilun 17 minuutin mittain progeteos. Se on hieno kappale. Sanoitukset ovat keskittyneet kuolemaan ja sisäiseen taisteluun. Itse pidän tätä yhtyeen parhaimpana levynä.

Biisi nosto: Levyn nimi kappale olisi hyvä vaihtoehto mutta nostan silti kappaleen Song of the Saved, joka on thrashtävä kahden minuutin rutistus, jossa on hieno kerto säe. Kappaleen on tehnyt Kalle Paju.

"Hypocrisy is the least that I want
Being mortal and imperfect
Is more like my desire

Sing with me
The song of the saved."

Retaliatory Strike

Vuonna 2009 tuli neljän biisin ep. Nimikappale on muistaakseni coveri. Kappaleet ovat perushyviä ja samantyylisiä kuin edellisen levyn kappaleet. Hieman kuulostavat jäännöskappaleilta.

Deathded Poetry: Hope Against Hope

Tämä vuoden 2011 levy perustuu englatilaisen runoilijan ja papin John Donnen teokseen vuodelta 1624. Itse en ole kovin paljon tätä kuunnellut ja yllätyin nyt kun kuuntelin tätä, että miten hyvä levy tämä onkaan. Musiikillisesti tämä jatkaa samaa tyyliä kuin edellisetkin levyt. Tämä paluun jälkeinen tyyli on sekoitusta rokkia, thrashia sekä death metallia.

Biisi nosto: The Bells Are Ringing. Tässä kappaleessa on vahvat thrash vaikutteet ja laulukin on melkeimpä thrash huutoa. Kerto on todella hyvä laulukuoroineen. Kappale tietenkin loppuu kirkonkellojen soittoon.
"Do I need to watch the skull in the ring
When my own face shows me the same thing?
Must I seek death from my neighbour's house
Though I can find it inside my blouse?"

 
The Amen

Tämä vuonna 2013 ilmestynyt levy on tällä hetkellä bändin viimeisin. Tällä levyllä on meno hieman raskaampaa ja hitaampaa kuin aikaisemmilla. Itseeni tämä hitaampi meininki ei niin iske, ehkä sen takia tätä levyä ei ole tullut kovinkaan paljon kuunneltua. Sanoituksista Deukkisen levyillä on yleensä vastanut Manu mutta tällä levylle hän ei niitä jostain syystä tehnyt vaan sanoitukset ovat suoraan Raamatusta. Sävellyksistähän yhtyeellä on vastannut enimmäkseen Miika.

Biisi nosto: Dead Man Dancing. Tämä on levyn nopeimpia kappaleita ja kerto on hyvä. Kappale kertoo Lasaruksesta.
" Sing, mute man sing!
Hear, deaf man hear!
See, blind man see!
Dance, dead man dance!"





Ei kommentteja: