perjantai 22. helmikuuta 2019

EXTOL

Vuonna 1993 perustettu norjalainen tekninen death metal yhtye. Valitettavasti en ole päässyt yhtyettä näkemään livenä ja tällä hetkellä yhtyeä on määrittelemättömällä tauolla.

Burial (1998)

Todella kova esikoisalbumi. Tyyliltään tämä on teknistä death metallia pienillä folk vaikutteilla. Yhtyeessä vaikuttivat tässä vaiheessa Peter Espevoll laulu, hänen veljensä Christer Espevoll kitara, monitaituri Ole Börud kitara, David Husvik rummut sekä Tor Magne Glidje basso. Musiikki on todella tarkasti ja ammattitaitoisesti soitettua. Laulu on örinää. Vaikka tämä on death metallia niin mukana on myös melodisuutta ja hienoja soittokulkuja, niitä voisi jopa kutsua progemaisiksi. Levyn lopettava Olen isän tekemä kappale Jesus Kom Til Jorden for Å Dö on suomennettuna Siionin kanteleen -laulukirjassa.

Biisi nosto: Reflections of a Broken Soul tämä pitkähtö kappale esittelee hyvin Extolin taiturimaisuutta. Mukana on paljon eri osioita, osan kappaleesta laulaa myös Ole puhtaasi, jolla on erittäin hyvä lauluääni.

"I cannot trust my own feelings
My sorrow eats me up inside

Learn from mistakes
See what it takes
My feelings fail
Your love remains"

Mesmerized (1999) 

Tällä eepeellä on kolme, luultavammin Burialilta ylijäänyttä, kappaletta sekä kolma Burialin kappaleen remiksausta. Remiksaukset ovat ihme piipitystä, en ole niitä juurikaan kuunnellut. Uudet kappaleet ovat ihan hyvä mutta eivät ihan pärjää Burialla oleville kappaleille.

Biisi nosto: Parhaiten itseeni iskee progemainen ja laulutyylejä sekoittava kappale Storms of Disillusions.

"There is a lighthouse
That shines to guide my way
So I may find the harbour of salvation
The Son of God is
Reaching out His hands to me
Saved by the Trinity"

Undeceived (2000)

Tämä on minulle se Extolin levy, tämän levyn myötä tutustuin tähän loistavaan yhtyeeseen. Musiikki on hieman muuttunut Burialiin verrattuna vielä teknisemmäksi ja  ne pienet folk elementit ovat jääneet pois. Musiikki on menevää, taitava ja teknistä mutta silti melko helppoa kuunneltavaa. Kappaleissa on kivoja koukkuja. Extolin erottaa mielestäni perus death metallista selkeät ja mielenkiitoiset kitaroinnit, musiikki ei ole pelkkää mättöä. Levyllä on pari rauhallisempaa välisoittoa "Meadows of Silence" ja "Where Sleep Is Rest". Muutamissa kappaleissa on taas mukavaa Peterin örinän ja Olen puhtaan laulun duetointia. Oi, että kun tykkäänkin tästä, on tämä vaan mahtavaa musiikkia.

Biisi nosto: Tällä levyllä on monia hienoja kappaleita, mutta valitaan aloituskappale Undeceived, joka kertoo tytön synkästä hetkestä. Biisi alkaa viulu tai sello introlla ja sitten alkaa itse mättö. Kitarakuviot ovat todella mahtavia sekä Davidin rumputyösketely. Exotlin kitarointi on sellaista, jota jaksaa kuunnella.

"Overwhelming light annihilates the dark
Immediate rest fills her heart

"My dear child, come to Me.
I will restore you and embrace you with My love."

Paralysis (2001)

Tällä eepeellä taas on Undeceivediltä ylijääneitä kappaleita intro kappale sekä kolme oikeaa kappaletta, joista yksi on Beliver koverointi Shadow of Death. Hyvä kappale ja hyvä versio siitä.

Biisi nosto: Your Beauty Divine on suoraviivaisempi mättö kappale. Ole laulaa jällleen kauniisti puhtaita kohtia.

"Faithful Father
Teach me how to avoid stumbling through live
Change me once again
Reveal Your presence, diminish my ego
Draw me closer
Let me taste Your Beauty Divine
Into Your fathom
Clease my eyes so I can see Your trusting love's perfection"

Synergy (2003)

Tämän levyn Extol pääsi levyttämään Century Media Recordsille. Basisti vaihtui John Robert Mjålandiksi. Musiikissa tapahtui myös muutosta, tämä levy on lähempänä thrash metallia ja Peter vaihtoi laulutyylin huutolauluun. Pieni pettymys  tämä levy oli minulle, ei tämä uudistunut musiikkityyli iske yhtään niin lujaa mitä aiempi eikä soittakaan ole enää yhtä teknistä. Puutteistaan huolimatta ihan kelpo levytys tämä on. Levyllä on myös akustinen herkistely kappale nimeltään Aperture.

Biisi nosto: Levyn aloittava Grace for Succession on oikein mielyttävä kappale.

"Man - born with the nature of evil
All inherited the sin from Adam
No man escaped
The commandments - the law
No one were able to fulfil
No man was pure
Everyone's share was death
All was dark - hopelessness ruled"

The Blueprint Dives (2005)

Lisää muutosta kumpikin kitaristi jäivät pois ja tilalle tuli kaverit nimeltään Tor Magne Glidje sekä Ole Halvard Sveen. Kappaleet ovat vähemmän raskaita ja kitarointi on aivan erityylistä, ei tämä enää ole teknista death metallia vaan enemmänkin jotain alternative metallia. Hyvin kaverit tälläkin levyllä tosin soittavat. Jollei tämä olisi Extolia niin kyseessä olisi hyvä levy mutta ei tämä Extolin levynä ole häävi. Hetki tämän levyn jälkeen Extol sitten hajosikin...

Biisi nosto: Gloriana on itseasiassa oikein hyvä rokki/metalli kappale. Davidin rumputyöskentely kuuluu hyvin tässä.

" your calm ways clear my mind
drive me towards you
you protect me from myself
your breath inspirits me"

Extol (2013)

..kunnes sitten kahdeksan vuoden jälkeen tuli takaisin. Mukana on enää David Husvik rummuissa, Peter Espevoll laulussa ja Ole Börud kitarassa ja bassossa. Levyn ensi tahdeista alkaen kuuluu, että nyt on palattu takaisin vanhan hyvän Extolin maisemiin ja niissä pysytäänkin koko levyn ajan. Kun tämä ilmestyi niin kuuntelin tätä paljon. Levy kestää hyvin vertailua vanhempaan materiaaliin.

Biisi nosto: Open the Gates on yksi Extolin parhaista kappaleista. Tässä on kaikkea mitä hyvässä Extol kappaleessa on, hieman progeilua, mielenkiintoisia kitarakuvioita sekä vuorottelua laulussa Peterin örinän ja Olen puhtaan laulua välillä.

" Hold my hand - move forward
Take me to the gates of righteousness
Lead me on - by Your word
Enter through the gates of righteousness"



Valitettavassti tälle levylle ei ole enää tullut jatkoa.

Käsittääkseni Peter kärsii kuulovaurioista eikä voi tehdä enää musiikkia.
Ole Börud on jatkanut musiikin parissa sekä soolona että uudessa yhtyeessä. Hänen soolotuotantonsa on aivan jotain muuta, funkkia, poppia sekä jazzia. Uusi yhtye Fleshkiller taas jatkaa Extolin jalanjäljissä.
Chister Espevoll ja David Husvik ovat jatkaneet bändissä Azusa, jossa on hieman kaukuja Extolistakin.
Näistä bändeistä ehkä myöhemmin.

Ei kommentteja: