sunnuntai 4. elokuuta 2019

MORTIFICATION 1990-

Mortifcation on vuonna 1990 perustettu Australialainen death/thrash metal yhtye. Yhtyeessä on vaihtunut sekä miehistö että musiikkityyli vuosien varrella. Valitettavasti en ole nähnyt yhtyettä ikinä livenä.

Mortification (1991)

Yhtyeen muodostaa Steve Rowe basso ja laulu, Jayson Sherlock rummut sekä Michael Carlisle kitara. Tämä on yhtyeen klassinen kokoonpano. Debyytti levy on tiukkaa death/thrash metallia välillä hurjillakin mutta suorilla sanoituksilla. Steve laulutyyli ei ole ihan puhdsta örinää vaan ehkä lähempänä thrash huutolaulua. Jayson on todella kova rummuttaja. Levyllä on pari todella lyhyttä kappaletta Turn n. 30 sekunttia ja The Majestic Infiltration of Order eli God Rules n. minuutin mittaisina. Levyn kansikuvan on tehnyt Jason ja siinä tulijärveen on menossa kadotettu sieluja. Mielestäni tämä levy sisältää hyvää death metallia.

Biisi nosto: Tällä leyvllä olisi monia mainitsemin arvoisi kappaleita mutta nostan menevän ja rankan Brutal Warfaren. Siinä on tiukkaa kitarointi ja rummuttelua. Jos olis tukkaa niin sitä olisi hyvä heiluttaa tämän tahdissa. Sanoitukset ovat rankat ja kertovat hengellisestä sodasta.

"Put on the full armour of God
Stand against the devil
We are not fighting men
But evil forces of a dark age"

 Scrolls of Megilloth (1992)

Tämä on Mortification tunnetuin ja kehutuin levy. Meno on tällä vielä enemämän death metallia mitä esikoisella. Steve myös laulaa tällä enemmän örinä tyylillä. Jos edellisellä levyllä oli muutama noita lyhyitä kappaleita niin tällä on yksi pitkä Ancient Prophesy melkein 12 minuuttinen järkäle. Kappaleita ja sanoituksia on näillä levyllä ollut tekemässä kaikki trion jäsenet. Itse tykkään tästä levystä mutta ei se kuitenkaan mene itselleni suurten levyjen joukkoon eikä ole edes itselleni lempi levy Mortificationin laajasta tuotannosta.

Biisi nosto: Scrolls of Megilloth on Mortification yksi parhaista kappaleista. Kappale alkaa hienosti urku introlla ja sitä seuraa reilut kolme minuuttia tiukkaa tykitystä. Megillothin kääröt ovat viisi Raamatun kirjaa Ruth, Esteri, Laulujen laulu, Valitusvirret ja Saarnaajaan kirja ja kappale kertoo näistä kirjoista. Parhaimmillaan Mortificationilla on todella hienoja ja syvällisiä sanoituksia.

"Esther, victory of morals
over conniving racist king
Sovereignty and great courage
Protection of God's people"


Post Momentary Affliction (1993)

Tällä levyllä meno on taas lähempänä tharshia. Steven basson soittaoa on mukava kuunnella ja se kuuluukin kappaleissa kivasti. Levyn erikoisuutena ovat useat noin puolen minuutin mittaiset välisoitot. Tykkäään todella paljon tästä levystä.


Biisi nosto: Distarhish Priest. Mahtava thrashahtava kappale.


"Guard your heart, bow before God
Sack cloth and ashes repentance
Radical conversion, zeal of love
Put faith in actions"

Blood World (1994)

Tällä levyllä Jayson Sherlock jäi matkasta pois ja hänen tilalleen rumpalaksi tuli Phil Curlis- Gibson. Tämä myös kuuluu levyllä. Tämä ei ole enää death metallia vaan thrash metallia. Tämä on myydyin Mortification levy. Itse tutuistuin yhtyeeseen tämän leyvn myötä ja siksi tämä on itselleni läheinen levy.  Vaikkakin meno on keventynyt edellisistä levyista niin tämä on täynnä hyviä metallia kappaleita eikä oikeastaan sisällä yhtään täysin huonoa kappaletta. J.G.S.H. on puolen minuutin kappale, jonka sanoitukset ovat "Jesus grind satan's head".

Biisi nosto: Levyllä on tosiaan monia hyviä kappaleita mutta nostan kuitenkin nimikappaleen Blood Worldin. Kappale kertoo rasismista ja ihmisten tasapuolisesta kohtelusta.

"Blood world, the blood of life
Who will care, who will unite
Blood world, the blood of Christ
All men are equal in his sight"

Break the Curse 1990 -demo (1994)

Vuonna 1994 julkaistiin vuonna 1990 nauhoitettu demo. Mukana tällä demolla on Steve Rowen lisäksi rummuissa Jayson Sherlock ja kitarassa Cameron Hall. Levy on tiukkaa tharsh metallia. Osa kappaleista on julkaistiin esikoislevyllä. Itse pidän todella paljon tästä levystä tämä tharsh tyyli ja karut soundit vaan toimivat.

Biisi nosto: Paljon olisi valittaa mutta valitaan kappale nimeltään New Beginnings. Tämä on tiukka thrashi veto.

"Man disobeyed from the very first age
Now need Jesus to be saved
With sin you must now be finished
Make way for new beginings."

Primitive Rhythm Machine (1995)


Tällä levyllä enää Steve oli varsinaisena jäsenenä mukana. Kitarat levylle soittivat George Ochoa, Jason Campbell ja Dave Kellog ja rummut soitti Bill Rice. Levyn kansi, nimi ja alkutahdit tuovat mieleen Sepulturan. Tämä on hiukan tiukempi levy mitä Blood World, tuuli kuitenkin on thrash metallissa. Mukana on jälleen mini kappale tällä kertaa se kestää n. 20 sekuntia ja on nimeltään Killing Evil. Tämä on myös ensimmäisiä Mortification levyjä joihin ole tutustunut niin siksi tämäkin on itselleni läheinen levy.


Biisi nosto: 40:31 tämä todella menevä ja kitarapainoitteinen thrash veto on yksi parhaimmista Mortification kappaleista. Kappaleen kitarasoolo on myös hieno.  Kappaleen sanoitukst ovat Jesajan kirjasta.


"I live on a wing and a prayer
In majesty I ride.
Inheritance of royalty
Flows within my blood
Soaring to the heights
The eagle shall be bold."


EnVision EvAngelene (1996)

Mortification on taas kokonainen yhtye kun kitariksi tuli Lincoln Bowen ja rumpaliksi Keith Bannister. Musiikki on edelleen thrashia mutta pieniä death metal elementtejä on tullut taas mukaan.

Biisi nosto: Levyn kohokohta on levyn aloittava 18 minuuttinen nimikappale EnVision EvAngelene. Tämä progemainen möhkälä sisältää monia erilaisia osia ja sanoitukset kertovat pääsiäisen ajan tapahtumista enkelien näkökulmasta. Tämä on Mortification kunnianhimoisin kappale. Tämä on todella hieno kappale ja varsinkin sanoitukset ovat mahtavat.

" Frantically we return and gush through heaven's gate
Gabriel hysterical, order in your ranks
We turn to the Father, His face not moved
We cry out WHY! We can hardly believe
Lord, please commission us, commission us
Commission us, please, God!!!"


Frantically we return and gush through heaven's gate
Gabriel hysterical, order in your ranks
We turn to the Father, His face not moved
We cry out WHY! We can hardly believe
Lord, please commission us, commission us
Commission us, please, God!!!


Live Without Fear -live ep (1996)

Tämä eepee kuvastaa hyvin millaisia suurin osa yhtyeen keikoista olivat eli pieniä klubikeikkoja. Eepeellä on karut soundit.  Tämä on oikein undergroud musaa.


Triumph of Mercy (1998)

Tähän asti oli tullut levy per vuosi mutta nyt tuli taukoa ja se johtuu siitä, että Steve Rowe sairaustui leukamiaan ja hänen ennusteensa oli huono ja pahimmillaan hänelle luvattiin vain muutamia viikkoja elinaikaa mutta kiitos Jumalan hän parantui siitä. Syöpä kuitenkin jätti jälkeensä Steveen eikä hänen kuntonsa ja liikkumisensa enää taudin jälkeen olleet sama kuin ennen sitä. Kovia on välillä ihmiskohtalot. Tämä levy on musiikillisesti hieman rauhallisempaa mitä aiemmin ja kappaleet Triumph of Mercy ja Visited by an Angel kertovat taistelusta syöpää vastaan. Itse en niin ihmeemmin tästä levystä välitä, ihan kuunneltava se kuitenkin on.


Biisi nosto: Raw Is The Stonewood Temple. Tämän kappaleen runkoa Steve tavaili jo sairasvuoteellaan. Kappale on mukavan kepeä rallattelu siis Mortification asteikolla.


" In the midst of the field of life we stand in the storms of the dark
holy salvation brings us light all else is false hope."

Hammer of God (1999)

Tällä levyllä mukaan tuli hieman koskettimiakin. Alkuperäinen tavoite Stevellä oli Mortification suhteen oli yhdistää power metallia ja thrash metallia mutta silloin yhdeksänkymmentä luvun alussa he kuitenkin innostuivat death metallista. Tämä levy varmaankin kuvaisi sitä mikä oli alkuperäinen tarkoitus. Itse tykkään tästä levystä todella paljon. Levyllä on paljon hyviä biisejä.

Biisi nosto: Martyrs. Tämä nykyajan marttyyreista kertova kappale on todella hyvä thrash kappale. On menoa ja meininkiä.

" Preaching man in china,
taken from hias family home,
thrown into a prison cell,
for no criminal reason,
rotting and tortured in his fate,
he will not deny his Faith,
he knows the truth of Christian ways,
no brutal force will make him change."

The Silver Cord Is Severed (2001)

Rumpaliksi on vaihtunut nuori kaveri nimeltään Adam Zaffarese. Itse en tästä levystä oikein välitä. Musiikki on jotenkin tylsän tasapaksua ja melko rauhallista. Kaukana on edellisen levyn tiukat rässi väännöt ja tilalla on melkein rokki musaa. Levyn kansikin on sinällään tyylikäs mutta muihin kansiin verrattuna tylsä. On tämä vaan surkea levy.

Biisi nosto: Vaikea tältä oikein mitään on nostaa, sekin kertoo ehkä jotain levyn tasosta. Metal Blessing on enimmillään ihan hyvä ja mielenkiintoinen kappale. Varsinkin kappaleen alku on lupaavan kuuloinen harmi ettei loppu ole niin hyvä kuin alku antaa odottaa.

"The church of steel,
Standing for God,
Preaching the word
The way of faith,
Breaking the death."

Relentless (2002)

Uusiksi kitaristeiksi tulivat Jeff Lewis ja Michael Jelinic. Tiedä sitten piristikö tämä yhtyettä mutta tämä levy on jälleen menevää ja tiukkaa thrashiä. Intron jälkeen alkava Web of Fire saa taas uskomaan yhtyeeseen. Valitettavasti loppulevy ei ole aivan niin vahvaa mutta on tämä kuitenkin kokonaisuuten hyvä levy. Kappale New York Skies on muusikillisesti ja sanoituksellisesti Megadeth tyylinen.

Biisi nosto: Jo mainitsemani Web of Fire on todella hyvä thrash kappale.

"Devil's attack, must fight back
The blood of Christ, our defence,
Guard our souls guard our life,
Kill All Death! " 

Brain Cleaner (2004)

Jeff Lewis jättäytyi pois ja rumpaliksi vaihtui Mike Forsberg eli jälleen mennään triolla. Musiikillisesti jatketaan edellisen levyn tunnelmissa. Kokonaisuutena tämä kuitenkin on parempi levy. E.D. on taas näitä nopeita rykäisyjä ja tällä kertaa sanat ovat ED Evil Dead.

Biisi nosto:  Levyn aloittava Boaconstrictor on oikein hyvä thrash kappale.

"Wrestle to the ground
The one to be found
Sliming around in your soul
Ripping the sucker clean in two
Free forever to be renewed"

Erasing the Goblin (2006)

Rumpaliksi vaihtui kaveri nimeltään Damien Percy, joka on valitettavasti kuollut vuonna 2018. Tällä levyllä mukana taas on vaikutteita death metallista. Mortificationin yhdeksänkymmentä luvun alun leyvt olivat niin kovia, että ne ovat jättäneet oikeastaan koko muun uran varjoon ja fanit odottavat aina, että yhtye palaisi vielä samaan menoon. Kuitenkin tätä thrash tyylistä musiikkia yhtye on todellisuudessa tehnyt huomattavasti enemmän. Way Truth Life kappale muistuttaakin hyvin niitä vanhoja death aikoja. Tämä ja edellinen levy ovat hienoimmat hetket yhtyeellä 2000-luvulla.

Biisi nosto: Razorback. Viimeisillä levyillä on levyn alkuu saatu tiukka ja menevä kappale. Tätäkin kuuntelee oikein mielellään.

"Curses flying from the evil
Hatred from the darkest wing
Nothing stops the Jesus calling
Nothing kills the strongest will"

The Evil Addiction Destroying Machine (2009)

Tälle levylle Adam Zaffarese on palannut rumpuihin. Tämä on noiden parempien levyjen jälkeen melkoinen pettymys. Soundit ovat heikommat eikä kappale materiaalikaan ole niin vahvaa mitä aiemmissa. Tässä on vähän samaa mitä surkeassa Silver Cordissa. Resurrection Band on kunnianosoitus kyseiselle hienolle yhtyeelle.

Biisi nosto: Alexander the Metalworker on hyvä kappale ja jatkaa mukavasti näitä kertomuksia Raamatun henkilöistä -kappaleita, muitahan ovat olleet esim. Daavid, Nooa ja Daniel.

"Alexander The Metalworker
Did a great deal of harm
You should be on your guard against him
The Lord will repay him for what he has done
He has strongly opposed the Message
At my first defence, no one came to support
They all just deserted" 

Scribe of the Pentateuch  -ep (2012 )

Jälleen kerran miehistö on vaihtunut nyt kitaristina on jälleen Lincol Bowen ja rummuissa Andrew Esnouf. Tämä eepee on yksi Mortification surkeimmista äänitteistä. Oikeastaan yksikään näistä uusista kappaleista ei ole hyvä.

Realm of the Skelataur (2015)

Tämä on jäänyt yhtyeen viimeiseksi levyksi ja luulen, että jatkoa ei ole luvassa. Tästä lisää myöhemmin kun joskus saan tämän hommattua.


Yhtyeessä on vaikuttainut pataljoona muusikoita ja on julkaissut 16 studio äänitettä. Mielestäni näistä äänitteistä 11 on hyviä ja nuo viisi ovat enemmän ja vähemmän heikkoja. Ei sinällään mikään huono saavutus. Itse nautin sekä death ajan että thrash ajan Mortificationista. Tykkään myös yhtyeen suorista sanoituksista.  

Ei kommentteja: