maanantai 30. joulukuuta 2019

TERAPIA 1988-2005 / TERA 2006-

Terapia oli vuonna 1988 perustettu tamperelainen rock yhtye. Terapia lopetti vuonna 2005 Ristirokissa Tampereella. Terapian muodosti Petri Lassila laulu ja kitara, Antti Honkkila kitara, Jani Muhonen kitara, Mikko Heikkilä basso sekä Harri Karhe rummut.

Tule ja Kazo (1993)

Tämä on tyypillinen ensi levy, joka on ympätty täyteen kappaleita joita yhtye on ehtinyt soittelemaan viiden olemassa olonsa vuosina ennen levyn tekoa. Kappaleet ovat tyyliltään rokkia, funkkia ja vähän räppiäkin ja tämän takia tämä tuntuu hieman sillisalaatilta Levy kärsii myös hieman tuotannon heikkoudesta. Tällä ja parilla seuraavalla levyllä kuulee myös pieniä vaikutteita bändeiltä, joita Petri Lassila kuunteli kuten Iron Maiden, Megadeth, Metallica... Petri Lassila myös teki Terapialle kappaleet. Levyllä on aimo annos mahtavia kappaleita kuten Tämä kaupunki, Ystävä viaton ja Kesken kaiken. Lassilan sanoitukset ovat myös aivan mahtavia, niissä on sanomaa, syvyyttä ja ne pistävät miettimään. Hymy hyytyy rappäilyä taas edustaa levyn ei niin toimivaa puolta. Kaiken kaikkiaan tämä on hyvä esikoislevy mutta parempaa on vielä luvassa. Hauskan kuriositeettina Juicen Fender Telecasterilla soitettiin osa kitaroista.

Kesken kaiken:
"oikein ja väärin väärin ja oikein

edes sitä en tajua enää
kaikkea on liikaa ja kuitenkaan ei mitään
liian ylpeä olen edes ymmärtämään"
 


 Täällä taas (1994)

Oi, kun tämä levy alkaakin mahtavalla kitarariffittelyllä, hieman Red Hot Chili Peppers hengessä. En voi kieltää etteikö näillä Terapian levyillä olisi myös nostalgia arvoja. Edelliseen levyn nähden tämä on paljon ehjempi kokonaisuus ja kappaleet ovat enemmän hevahtavia rock kappaleita, esim. Helvetti takana ja Kaamos sisältävät melkoisen kovaakin riffittelyä. Tällä levyllä on todella kovia kappaleita, Yö ja päivä on ainoa josta en suuremmin välitä. Kitarat soivat oikein mukavasti. Pieni elämä on hieman Metallican Nothing Else Matters henkinen balladi, ei sekään ole lempikappaleeni. Tämä on yksi Terapian suosikkilevyjäni.

Meistäpä kai:
"Kuka on tuo mies joka maita kulkee
Hän auttaa
Kuin ihmelääkäri parantaa
Hylätyt ja syrjityt hän rakkauteensa sulkee
Ei tekopyhiä hän säästä sanoillaan"

 Uusi levy (1995)

Tämä on ensimmäinen Terapian levy, jota olen kuullut. Tämän levyn myötä minusta ei vielä tullut Terapia fania. Uusi levy on kevyempi ja hieman sekavampi mitä edellinen levy ja jotenkin myös tuotanto tuntuu heikommalta. Levyn musiikkia on taas sillisaliittimaista ja muutama kappale on jo melko funkkia. Levyllä on kuitenkin muutamia oikein hyviä kappaleita kuten Vanhat kuviot, Taivas on sininen, Punainne pipo, Arkki sekä minuutin mittainen punk veto Yhteiskunta.

Punainen pipo:
"mitä meistä tuleekaan
minne elämä kuljettaa
paljon siitä mitä toivoin
ei koskaan tapahtunutkaan
ja paljon siitä mitä pelkäsin
nurkan takana todellakin odotti
mitä meistä tuleekaan
minne elämä kuljettaa"

Kovia ääniä ja vaikeita sanoja (1997)

Tämä leyv on itselleni hieman kahtiajakoinen, levyn alussa ja lopussa on Terapian parhaita kappaleita mutta välissä on muutamia tylsempiä vetoja. Soundi on tällä parempi mitä edellisellä. Musiikillisesti levyllä on erilaisia rokkivetoja balladeista hiemen teollisempaan soutuun.


Historiaa:
"joku tarvitsi lisää viinaa
joku toinen Buddhaa
joku epäili tokkopa tuo Jumala
meille ajatuksiaan uhraa
vaan jos sanotaan Jeesus rakastaa
niin minä sitä osaan jopa kaivata
sillä illuusiot kun haihtuvat
on ihmisen lapsi pieni ja arka"

Joona (1998)

Tämä on Terapian SE levy. Tällä levyllä Terapia lopulta löysi oman linjansa hieman CMX:maisen suomirokin ja kevythevin parista. Ei tällä levyllä kaikki kappaleet ole rautaa, esim. Kesä kappaleesta en pidä ollenkaan mutta Terapian tunnetuimpia kappaleita tällä levyllä on paljon, Jaakobinpaini, Joona, Rakkautta oppimaan, Pelasta mut, Ystäviä. Pelasta mut oli kappale jonka avulla löysin yhtyeenkin. Sävellykset ovat hieman suorempia mutta niissä on kuitenkin juuri sopivasti koukkuja pitämään homan mielenkiintoisena. Livenähän Terapia oli myös todella loistava ja varsinkin nämä menevät rokkivedot soivat silloin hienosti.

Rakkautta oppimaan:
"me ehkä toivoimme muuta
mutta se ei ollut enemmän
ehkä toivoimme taivaalta kuuta
se sinne kuuluu ja sinne jää"

Single (2000)

Tämä on cd-painos 1994 vuoden sinkusta. Sinkkukappaleena on hiljaisuus, joka on tässä versiossa karumpi mitä varsinaisella levyllä. 60 min/s kuuluu taas Metallica vaikutteet. Kolmas kappale on Voimaa ja valoa, joka on varsin hyvä kappale, olisi hyvin mahtunut Täällä taas -levylle. Boonuksena on Hymy hyytyy -kappaleen demo-versio, joka on aivan kauhea. Tämä levy on vain Terapia faneille.

Studio 7 -ep (2000)

Parissa vuodessa Terapia löysi vieläkin paremman soundit. Levyn aloittava Kaipaan kuulostaa todella hyvältä, se löytyy myös seuraavalta levyltäkin. Mikään ei palaa on yhdentekevä kappale ja Kuu on hieman parempi. When the Saints taitaa olla ainoa Terapian tekemä koveri. Tämäkin levy on vain faneille.

Kaipaan:
"alla lokakuisen tähtivyön

koneet kulkee läpi yön
uniini sun kuvasi heijastuu
sinua kaipaan
tuhat mailia sinne ja takaisin
silloin kasvosi jälleen näkisin
koneet kulkee läpi yön
sinua kaipaan"


K23 (2001)

Tämä on Terapian tuotannossa oma ykköslevyni. Levy alkaa intron jälkeen todella iskevästi Syö sut menokappaleella. Muita levyn vahvasta kappale materialiista esiin nousevat jännä Vielä kerran, aivan loistava Napajäätiköt sulaa, Kaikki kipuni, rauhallisempi Tämä kaupunki 02 sekä jo eepeeltä tuttu Kaipaan. Soundit ovat myös hyvät tällä levyllä.

Napajäätiköt sulaa:
"Yön taivas kaupungin yllä
On luonnottoman punainen
Tuhannet koneet lämmittää
Muuttuu ilmasto arktinen
Sinä kuljet näitä katuja
Vaan on sisällä kylmä
Se tuntuu kipuna mahassa
Sinne joku on laittanut jäätä"

Hoosianna (2003)

Tämä Terapian viimeiseksi jäänyt levy jatkaa hyväksi havaittua linjaa. Levy on varsin hyvä mutta jää itselläni K23:n varjoo eivätkä sanoitukset ole aivan parasta mitä Lassilan kynästä on tullut. Levyllä on myös uusi version ensimmäisen levyn Tule ja katso kappaleesta nimellä Tule niin näet. Vuonna 2005 Terapia lopetti Tampereen Ristirokissa ja Suomigospeliin jäi suuri aukko.

Sinä olet:
"Joskus minulta kysytään

Kun laulan rakkaudesta
Laulanko taivaista
Vai rakkaudesta maisesta
Uskollisuudesta, ikuisuudesta
Sun kauneudesta laulan
Sano sinä…"
 
TERA
 
Petri Lassila ja Antti Honkkila jatkoivat kuitenkin uuden yhtyeen myötä. Rumpuihin tuli Antin poika Matti Honkkila ja bassoon Pike Määttä.

Uusi veri (2007)

Kun tämä levy pärähti soimaan niin sitä huomasikin miten oli jo ehtinytkin kaivat Terapiaa. Tämä voisi hyvinkin olla Terapian levy. Mihinkäs Tiikeri raidoistaan pääsisikään? Tykkään todella paljon tästä levystä.

Sieluun
"Valo meni sieluun
saapui tummaan pohjavireeseen
Enkelien laulu mataliin tuoniin
Mitä minä teen?"


Minulla ei ole paikkaa (2010)

Tälle levylle basitiksi on vaihtunut Jesse Riikonen. Tämä on levy on täynnä todelle meneviä rokkikappaleita vahvoilla kertosäkeillä. Musiikillisesti tämä on todella hyvä rokkilevy mutta sanoitukset ovat sekavampia ja vähemmän hengellisiä kuin aikaisemmin.

Keneen minä luotan:
" Keneen minä luotan
Mitä minä tuotan?
Onko se ilolla vai epäilystä?
Vuodan verta ja kyyneleitä"


Ai Kuin En? (2013)

Tälle tällä hetkellä viimeiseksi jääneellä levylla rumpuihin tuli Matin kiireiden takia Juho Fabrin. Tämä levy on jättänyt itseni musiikillisesti että sanoituksiltaan kylmäksi. Se riittää kappaleessa on hauskat sanoitukset suomigospel viitteineen. Ehkäpä tämä levy tarvitsi hieman lisäkuuntelua kun on tässä todella hyviäkin kappaleita kuten Pandora ja Tule tähän vierelle.

Terapian tarpeessa: Tribuutti Terapialle (2007)

Terapialle tehtiin jopa tribuutti levykin. Hyviä versioita tähän on saatu. Parhaimpina nousevat esiin G-Poweredin eurodance versio Kaipaasta, Sotahuudon Ei kiinnosta elää, Teran Kirkonkellot sekä Tking Dkeyssin outo versio On se ihmeellistä -kappaleesta.

Ei kommentteja: